Sushi er blevet utrolig populært i Aalborg og resten af Danmark i løbet af de sidste 10-20 år og er nærmest blevet allemandseje. Før i tiden var det mere eksotisk, og det var slet ikke alle, som havde prøvet kræfter med den lækre spise.

Hos Takeout hylder vi udviklingen, da sushi er en fantastisk spise, som alle bør nyde gavn af. Derfor har vi også lavet dette blogindlæg, hvor vil gennemgå alt, hvad der er værd at vide om sushi, samt hvor du får den bedste oplevelse med sushi i Aalborg. 

Husk at du også altid kan udforske vores mange andre mad-muligheder i Aalborg her.

Kort om sushi

Sushiens historie strækker sig mange århundreder tilbage i tiden. Det er sikkert og vist, at den populære spise stammer fra Asien, men det er lidt usikkert præcis hvilken nation, der skal have den store ære af at være ophavsmand. Måske præget af østens mystik, er det ikke helt til at sige, om Kina eller Japan kan tage kreditten for den populære spise.

Det kommer nok primært ned til, om man vil afgøre det ud fra, hvem der første gang har brugt begrebet sushi, eller hvem der har opfundet sushien, som vi kender den i dag.

For første gang begrebet sushi dukker op i verdenshistorien er i et kinesisk leksikon fra det 2. århundrede. På dette tidspunkt dækker begrebet over en gammel konserveringsmetode, som man brugte dengang. Metoden gik ud på, at man saltede den rå fisk, og dernæst pakkede den ind i ris.

I takt med at risen gærede, producerede den mælkesyrebakterier, som var med til at spise de skadelige fordærvelsesbakterier, som fisken ellers ville have indeholdt. Når processen var færdig, blev risen smidt væk, og den rå fisk spist. Dermed var ‘nare-sushi’ eller ‘narezushi’ født.

Men den sushi, som vi kender i dag, er langt yngre. Den blev først opfundet i begyndelsen af 1800-tallet af en japansk gadekok. Hanaya Yohei, som han hed, fandt på at videreudvikle konceptet ‘narezushi’. I stedet for at bruge det som en konserveringsmetode, fandt han på en proces, som var langt hurtigere og nemmere.

Han var således den første, som fandt på at presse eddikesyltede ris sammen i en klump eller kugle, og placere en skive rå fisk på toppen. Dermed var sushien, som vi kender den i dag, født. Siden dengang er det blevet utroligt populært, særligt efter at det omkring 1980’erne blev mere udbredt i vesten.

Sake, Sashimi & Nigiri – Disse sushi-begreber skal du kende

Inden du bestiller sushi i Aalborg, er der nogle begreber som er rare at kende. Det er simpelthen en fordel at vide, hvad man bestiller. Derfor vil vi herunder gennemgå klassiske sushi-begreber og kort forklare, hvad de betyder.

 • Nigiri: Nigiri er små risboller med fiskestykker, og eventuelt også et strejf af hvidløg eller forårsløg. Nigiri betyder finger på japansk, og navnet symboliserer også risbollens størrelse, som ikke må være længere end en lillefinger. 
 • Maki sushi: Maki betyder rulle på japansk, og maki sushi er således små ruller af ris med forskelligt fyld, som derpå er rullet i tang. Som regel vil du kunne vælge mellem maki sushi i størrelserne Hosomaki(lille), Uramaki(mellem) og Futomaki(stor).
 • Gari: Gari er udtrykket for syltet ingefær. Den syltede ingefær kan spises mellem de forskellige stykker sushi, for at rense ganen. På den måde vil smagsoplevelse af det nye stykke sushi stå endnu skarpere.
 • Wasabi: Wasabi er både berømt og berygtet. Den grønne japanske pasta er lavet på japansk peberrod, og er meget stærk. Det er ganske populært at blande sammen med soyaen, som man også normalt kan dyppe sin sushi i. Men vær altid varsom med doseringen af wasabi. Vi taler af erfaring, når vi siger, at det er ekstremt stærkt, og kan brænde voldsomt i munden.
 • Nori: Nori er det mørke tang, man bruger til sushi. Det bruges bl.a. til rullerne, når man laver maki sushi.
 • Sashimi: Når du skal bestille sushi fra en af vores restauranter i Aalborg, vil du formentlig også støde på begrebet sashimi. Sashimi er små, tynde stykker rå fisk, som serveres med en række saucer. Sashimi serveres således altid uden ris.
 • Sake: Sake er en af de klassiske drikkevarer, der nydes til sushi. Det er en japansk risvin, der kan nydes både varm og kold, som passer glimrende til alle typer fisk.

Hvad drikker man til sushi?

Det kan være noget af en udfordring at finde ud af, hvad man drikker til sushi. Dels byder retten på mange forskellige smagsnuancer, men det er også meget sart spise, som drikkelsen ikke skal overdøve rent smagsmæssigt.

Herunder er vores bud på, hvad man drikker til sushi.

 • Sake: Det mest oplagte valg, hvis det skal være helt traditionelt, er sake. Sake er som tidligere skrevet en japansk risvin, og har en alkoholprocent på 13-18%. Sake smager ganske karakteristisk, og kan serveres både varm og kold (det afhænger af flasken).
 • Hvidvin: Hvidvin er altid et oplagt valg, når fisk er på menuen, og det er ingenlunde anderledes med sushi. Gå efter en let og frisk hvidvin, som har masser af syre. Eksempelvis en Sauvignon Blanc eller en tysk Riesling.
 • Mousserende vin: Når det skal være ekstra fint, kan du overveje at servere mousserende vin til din sushi. Ligeledes skal du selvfølgelig igen overveje vin-valget. Gå efter noget let og frisk. Det vil som regel være en ekstra tør variant, du skal sigte efter.
 • Øl: Hvis man ikke er så meget til vin, kan øl sagtens gå an til sushi. Igen skal du ikke vælge noget alt for kraftigt som en stout eller en IPA, men noget meget let og friskt. Som regel vil sushi-restauranten have et udvalg af japanske øl, du kan købe, som vil passe godt til sushi.
 • Rødvin: Selvom man måske ikke tror det, kan rødvin faktisk godt fungere til sushi. Du skal selvfølgelig ikke vælge en Barolo eller noget andet i den dur, men du kan sagtens vælge en afkølet Pinor Noir eksempelvis. 

Her skal du spise sushi i Aalborg

Når du får lyst til sushi i Aalborg, er der ét sted vi specielt gerne vil fremhæve: Karma Sushi. Kæden er synonym med tårnhøj kvalitet, og skuffer aldrig. Faktisk lå den første Karma Sushi cirka én times kørsel nord for Aalborg i Frederikshavn.

I dag findes der langt flere restauranter fra den succesfulde kæde, og du kan altså bl.a. finde den i Aalborg, hvorfra de langer store mængde fantastisk sushi over disken.

Hvad end det er hverdag, weekend eller ferie, kan du bestille gennem Takeout, så sørger vi for hurtig og effektiv levering, lige til den ønskede destination. Du kan selvfølgelig også afhente selv og tage maden med videre under armen.

You may also like...

Populære Artikler...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *