Der findes utrolig meget lækker mad, uanset hvor i verden man befinder sig, og madkulturen i de forskellige lande og verdensdele byder på rigtig mange forskellige oplevelser. 

Heldigvis behøver du ikke rejse verden rundt, for at smage på, hvad de forskellige madkulturer har at byde på. Du kan finde et stort udvalg af lækker mad fra alverdens madkulturer lige her på Takeout, hvor mulighederne er mange.

Men hvis du er nysgerrig på, hvad der egentlig definerer en madkultur, og hvordan den er forskellig fra land til land, bør du læse med videre.

Hvad er madkultur?

I princippet handler madkultur om, hvilken mad og hvilke slags måltider, man spiser til daglig i forskellige lande og regioner. Den beskriver hvilke vaner, skikke og traditioner, som et land eller en region typisk har. Det handler også om, hvilke fødevarer man typisk dyrker og køber, og hvordan man tilbereder dem. Eksempelvis kan en agurkesalat se utrolig forskellig ud, alt efter om det er lavet på en dansk, indisk eller thailandsk måde.

Således er madkulturen selvfølgelig utrolig forskellig, alt efter hvilket land eller region man befinder sig i. Bare i Danmark vil der også være forskel på madkulturen i Sønderjylland og i Hovedstaden. 

Derfor vil vi herunder kort gennemgå, hvad der kendetegner madkulturen i en række forskellige lande, som står for noget utrolig lækker mad.

Hvilken madkultur har man i de forskellige lande?

Dansk madkultur

Mange har nok allerede en god idé om, hvad dansk madkultur er, og tænker sikkert straks på smørrebrød og retter med brun sovs. Den danske madkultur bærer i stor grad præg af, at Danmark er et gammelt landbrugssamfund. Det relativt fugtige og kolde klima, har givet optimale betingelser for kød, kartofler og grøntsager. Dengang hvor mange var beskæftiget i landbruget, krævede det masser af energi at lave det hårde arbejde. Derfor skulle maden ligeledes kunne give den energi. Og her passer kød og kartofler altså som fod i hose.

Derfor er de klassiske retter fra den danske madkultur også relativt kalorieholdige, og kunne eksempelvis være frikadeller, hakkebøf med bløde løg, flæskesteg eller lignende. 

Har du lyst til klassisk dansk mad, kan du udforske vores store udvalg af restauranter der tilbyder dette.

Spansk madkultur

Spansk madkultur er meget langt fra den danske. Generelt set, er det kendetegnet ved at være relativt grov, enkelt tilberedt og rig på fisk, kød, grøntsager, frugt og krydderier. Mest kendt er nok retter som paella, gazpacho og tapas, men den spanske madkultur har meget andet at byde på.

Spanien er også et land, hvor klimaet er ret forskelligt i de forskellige regioner, hvilket også har betydning for den spanske madkultur. I nord er solide bønneretter, krydrede pølser og frisk fisk et stort hit, mens kold tomatsuppe (gazpacho) mere er en ting man spiser i den centrale, og meget varme, del af Spanien.

Amerikansk madkultur

USA er geografisk set et gigantisk land, og samtidig er indbyggerne i høj grad efterkommere af indvandrere fra andre dele af verden. Derfor er der utrolig stor forskel på den amerikanske madkultur, alt efter hvor man befinder sig i landet. Der er eksempelvis stor forskel på, om man befinder sig i det klassiske sydstats-køkken, eller om man er på den hippe vestkyst. 

Generelt set, er amerikansk madkultur nok mest kendt for deres mange varianter af fastfood. Her kan man finde alt fra burger, til barbeque og deep-pan pizzaer.  

Japansk madkultur

Det mest kendte fra den japanske madkultur er uden tvivl sushi. Det er utrolig populært verden over, og hos Takeout kan du finde de førende sushi-kæder i Danmark. Men udover sushi, byder den japanske madkultur også på mange andre lækre ting. Eksempelvis kan du også finde den lækre nudelsuppe, ramen.

Hvis du har lyst til andet asiatisk mad, har vi et stort udvalg af asiatiske restauranter her hos Takeout.

Fransk madkultur

Den franske madkultur og det franske køkken er utrolig varieret, og igen meget afhængigt af de forskellige regioner. Nogle forbinder det franske køkken og den franske madkultur med at være særligt fin, og der laves også utrolig meget lækker mad i Frankrig. 

Franskmændene er et meget stolt folkefærd, og ligeledes er de forskellige regioner utroligt stolte af deres madkultur og madtraditioner.

Fælles for hele Frankrig er dog, at der er adgang til helt exceptionelle råvarer. Provence er eksempelvis kendt for deres krydderier, olivenolie og tomater, og står også bag den berømte og skønne fiskesuppe, Bouillabaisse. Normandiet og Bretagne er derimod kendt for deres herlige oste og fiskeretter, hvor Alsace mere er kendt for delikatesser som asparges og gåseleverpostej. 

Tjek udvalget af franske restauranter hos Takeout.

Italiensk madkultur

Den italienske madkultur har fostret mange klassikere, som også er utroligt populære i Danmark. Eksempelvis er vi helt tossede med pizza, som mange krediterer Italien for at have skabt. Ligesom med Frankrig, er den italienske madkultur også relativt regions-bestemt. 

Italien er ligeledes begunstiget af at have fantastisk råvarer til sin rådighed, hvilket også afspejler sig den italienske madkultur. Her er råvarerne i centrum, og derfor er mange italienske retter også relativt enkle, men vanvittig velsmagende.

Udforsk alle de italienske restauranter på Takeout her.

Udforsk de forskellige madkulturer hos Takeout

Uanset hvilken madkultur der tiltaler dig mest, kan du finde det her hos Takeout. Udforsk alle vores forskellige madkategorier lige her, og nyd den lækre mad du kan finde gennem Takeouts samarbejdspartnere.

You may also like...

Populære Artikler...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *